Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Χώρα Σάμου - Chora Samos

Η Χώρα είναι ένα γραφικό παλιό μεσόγειο κεφαλοχώρι πάνω σε κόμβο των δρόμων της ενδοχώρας, σε απόσταση 3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Πυθαγόρειο, στο βορειοανατολικό τμήμα του ομώνυμου κάμπου και 13 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα. Μέχρι το 1854 ήταν πρωτεύουσα του νησιού. Στη περιοχή βρίσκεται και το αεροδρόμιο του νησιού. Η Χώρα έχει 1.500 περίπου μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και αρκετοί και με την γεωργία. Παλαιότερα η πρώτη καλλιέργεια ήταν ο καπνός, αλλά μετά τον πόλεμο παράκμασε.
Η Σάμος είναι ένα καταπράσινο νησί που βρίσκεται στο Ανατολικό τμήμα του Αιγαίου πελάγους. Ο συνδυασμός των πλούσιων σε χλωρίδα βουνών με τα καταγάλανα νερά των ακτών του νησιού είναι η μαγική εικόνα που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα νησιά. Η έκτασή της είναι 478,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει 33,814 κατοίκους. Η Σάμος αποτελείται α...πό τέσσερις δήμους, Βαθέως, Καρλοβάσου, Πυθαγορείου και Μαραθοκάμπου, με πρωτεύουσα την Σάμο ή Βαθύ, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς κόλπους των Βαλκανίων. Η Σάμος κρύβει πολλές εκπλήξεις και μία από αυτές είναι και οι καταρράκτες στο Καρλόβασι Σάμου και πιο συγκεκριμένα στη περιοχή στο Ποτάμι, βρίσκονται οι περίφημοι φυσικοί καταρράχτες. Η πρόσβαση σε αυτούς είναι εύκολη και γίνεται από ένα άνετο μονοπάτι.
Μια υπέροχη και όχι ιδιαίτερα δύσκολη διαδρομή αφού υπάρχει ξεκάθαρο μονοπάτι μέχρι τον πρώτο καταρράκτη που είναι και ο μικρότερος. Εκεί ακριβώς είναι και η μέση της διαδρομής αφού προκειμένου να φτάσετε στον μεγάλο καταρράκτη πρέπει να συνεχίσετε σκαρφαλώνοντας τα 50-60 ξύλινα σκαλοπάτια βγαίνοντας σε ένα ξέφωτο με υπέροχη θέα, τα γύρω δάση. Προκειμένου να φτάσετε στον μεγαλύτερο καταρράκτη πρέπει να γνωρίζετε ότι σε δύο τρία σημεία τα νερά πιθανόν να είναι βαθιά που ίσως να χρειαστεί να κολυμπήσετε, ο καταρράκτης έχει περίπου 5 μέτρα ύψος.
Οι καταρράχτες έχουν εξαιρετική φυσική ομορφιά και σχηματίζουν δύο μικρές λίμνες ιδανικές για κολύμπι. Εκεί το καλοκαίρι μαζεύονται εκατοντάδες ντόπιοι και ξένοι και θαυμάζουν την άγρια ομορφιά, χωρίς βέβαια να παραλείπουν να δροσιστούν κάτω από τα νερά που πέφτουν με ορμή.Το "Σάμος" είναι το πρώτο ελληνικό κρασί που αναγνωρίστηκε σαν ΟΠΕ και πάνω από έναν αιώνα αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της ελληνικής οινοποιίας στη διεθνή αγορά.

Στην Γαλλική, στην πιο δύσκολη και ενήμερη οινική αγορά, κατέχει λόγω ποιότητας και αναγνώρισης μια περίοπτη θέση και παρουσιάζει μια συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση που δυστυχώς δεν μπορεί να καλυφθεί από τις περιορισμένες δυνατότητες παραγωγής.

Η ιστορία των Σαμιώτικων κρασιών αρχίζει από την αρχαιότητα τότε που στη Σάμο βασίλευε ο άρχοντας της αργοναυτικής εκστρατείας Αγγαίος. Πληροφορίες κατά την αρχαιότητα για τα κρασιά της Σάμου συναντάμε στον Ιπποκράτη, το Γαληνό, το Θεόφραστο και άλλους. Το πλοίο Κυρήνεια αποδεδειγμένα μετέφερε κρασιά από τη Σάμο. Το 1562, κατά την Οθωμανική κατοχή, οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις αρχίζουν να ενδιαφέρονται εμπορικά για το Σαμιώτικο κρασί και ιδρύουν προξενεία στη Σάμο. Το 1700, ο Γάλλος περιηγητής Τούρνεφορ, και το 1787, ο Γερμανός Φρίσσερμαν μας πληροφορούν ότι η παραγωγή του μοσχάτου υπολογίζεται σε 3000 βαρέλια. Από τα τέλη του 19ου αιώνα, η Σάμος τροφοδοτεί με τα επώνυμα κρασιά της τις αγορές της Ανατολής και της Δύσης η δε καθολική εκκλησία παραχωρεί στη Σάμο το προνόμιο της παρασκευής οίνου για τη Θεία Ευχαριστία. Το προνόμιο αυτό διατηρείται μέχρι σήμερα και η Ε.Ο.Σ.Σ. εξάγει εκκλησιαστικό οίνο με πιστοποιητικό της καθολικής αποστολής.

Το Σαμιώτικο Κρασί έχει βραβευτεί και αναγνωριστεί διεθνώς, και έχουν απονεμηθεί μετάλλια πρώτης θέσης στη παγκόσμια κατάταξη. Η ομάδα παραγωγών μελιού Σάμου, που συστήθηκε την 06/06/1995, αποτελείται από 167 μελισσοκόμους που διαθέτουν 13.176 κυψέλες. Η ετήσια παραγωγή μελιού κυμαίνεται περίπου στα 85.400 κιλά. Η έδρα της ομάδας είναι ο Πύργος όπου βρίσκεται και ο μεγαλύτερος αριθμός μελισσοκόμων.

Τα μελίσσια βόσκουν σε μια μεγάλη ποικιλία φυτών του δάσους αλλά και σε παραγωγικά φυτά όπως: πεύκο, ελάτη, κισσός, θυμάρι, καστανιά, δενδρολίβανο, κουμαριά, αγριολεβάντα, μέντα, μηδική, ρίγανη, τσάι του βουνού, φακελωτή, ροδακινιές, μηλιές, κερασιά, θρούμπι, εσπεριδοειδή, ρείκι, αμυγδαλιά, χαρουπιά.ΑΛΛΑ Τοπικά Προϊόντα ΟΥΖΟ, ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ, ΚΕΡΑΜΙΚΑ, ΞΥΛΙΝΑ ΚΑΪΚΙΑ, ΕΛΙΕΣ, ΛΑΔΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου